Tuesday, November 11

Exam lagi.......




AT LAST !!!!!!my heart is working like mad today......finally the day Ewann was waiting has arrived.dup..dap..dup..dap...
mama sentiasa mendoakan Ewann tabah dan tenang utk hari ini dan hari-hari yg mendatang....ingat pada yg satu.

what about you Pappoo?killer paper?do your best tau,show papa that you can do..as always.

this is a crital time for me...Ewann with his SPM,Pappoo lak with his final,Emo too ..doing his final now...Ajeem dah over,tapi tension betul menunggu result.....pening..pening...anak -anak berperiksa,mama yg over tension nya....I think it's the same everywhere ya..

So to everyone having exams ,GOOD LUCK......and to all parents and especially moms like me..sabar ya..we are in the same boat.

Pappoo,mama sampai pagi tadi-macam-macam ada,keropok,jala mas,mas sejemput,kayu keramad,ropa,rojak kateh....ooooo...many many more,tunggu all of you balik je ok-

Wednesday, October 29

Exam.


Selamat berperiksa sayang.....all of my prayers for you...

Sunday, October 26

GRADUATION~*

Tahniah to you Ewann...hari ini graduate ya...maaf mama tak dapat hadir ya..anyway ,have a nice day...caiyok!!!!exam is only around the corner...

Thursday, October 23

A belated gift from a special sister~*


I had to show this.. a present from sis Riza.cantiknya..thank you Riza.terima kasih daun keladi,tahun depan nak lagi.....LOL...

Sunday, October 19

on the 17 of October~*




taraaaaa....cak!!!!!!



Let us see my cake,[MOH] brought home this...Mak Teh tak nak lah bake my own cake...- SEDAP....gone in split seconds.DON yang paling banyak makan....he really gobbled it down just like that.

Presents??? I got lots and lots of hugs and kisses,not to mention birthday wishes-so many of them-I thank all for remembering-lots of phone calls-tak menang tangan Mak Teh mengangkat gagang telepon-It began with a call from Pappoo{ my eldest hero } -exactly at midnight...then nonstop lah..sampai, gaya nak pegang pisau,bunyi lagi...last last Mak Teh dok congok depan telepon menunggu-malaih aih nak pi mai pi mai...dok tang tu jugak....LOL..save energy Mak Teh -agaknya turun 3/3 lb dok pi mai pi mai....hi..hi..hi...

Oh ya,my 13yr old gave a veeery nice present...he thinks his mama is a "GREEN FANATIC"-so he gave me an album made of all sorts of recycled items-like scraps of twigs and sticks,dried flowers and leaves and of course recycled papers soo ...cuute.

Oh ,I have to stop now-Ajeeem pulak nak dok tang ni..I will continue later when everybody has vanished!!!!!! Hmmm......My Other Half said..it's a vanilla with lots and lots of almond all around


here is it !!!!
u Like???




Friday, October 17

satu lagi debaran tahun ini*-Ewann*



Debaran for my 15yr old dah over-now I am anxiously waiting for another one ,next November,my 17yr old will be sitting for his SPM......oh gosh...my heart never stop beating fast .it seems...jangan pengsan dah la,coz of the anxiety..looking forward to seeing him then-just to be there,in case he needs us-nak extend our moral support lah....

Lega rasanya...


syukur alhamdulillah...Ajeem selesai PMR nya....lega rasa Mak Teh,tapi tak sepenuhnya..esok Ajeem akan ambil Ujian Kecenderungan Kemasukan Ke MRSM untuk pemilihan ke ting. 4...tak boleh raya lagi la awang tu...tapi tadi selesai saja periksa dia dah sambut dgn dentuman mercun [dibawanya pagi tadi-disimpan khusus utk hari ini] See his happy face!!!!

49 today~[GULP]

Hi there,I am 49 today...I just cannot believe it...49!!!!!!but I feel only 17...ha..ha..ha..

Monday, October 13

AJEEM


Hari ini Ajeem menduduki PMR.All my prayers for you.banyak -banyak berselawat ya dan berdoa moga dipermudahkan oleh nya.

Wednesday, September 3

EWANN

EWANN, good luck for your exam today-paper BM , Sejarah n BI..kan ?my prayers for you always..don't worry much..just do your best...okay..

Monday, September 1

Sunday, August 31

BULAN RAMADHAN

Bulan Ramadhan

Di antara kelebihan Ramadhan itu ialah terdapat di dalamnya perintah berpuasa sebagai salah satu Rukun Islam. Ayat Al Quran pertama diturunkan pada bulan ini, malam 17 Ramadhan. Terdapat satu malam yang melebihi 1000 bulan pahalanya apabila beribadah pada malam tersebut dikenali sebagai Malam Lailatul Qadar. Malam-malam Ramadhan juga diserikan dengan sembahyang Tarawih dan Tedarus Al Quran.


Tuesday, August 26

fusdjhjldshgjsdhgds

Scrapbooking - Aby

jfhgfhgfdhnjkfsjk;fskhfk;hkhkfhk;h

Scrapbooking - Aby

sdjgk;sg;fs

Monday, August 25

HELP....HELP..WHAT"S WRONG WITH MY BLOG I CANNOT POST ANY IMAGES.

Tuesday, August 12

BULAN SYAABAN~*

Hadith :

Dari Aisyah r.a katanya:”Rasulullah SAW sering berpuasa sehingga kami mengira bahawa baginda akan berpuasa seterusnya. Dan baginda sering berbuka sehingga kami mengira beliau akan berbuka terus. Dan aku tidak pernah melihat baginda berpuasa terus sebulan penuh kecuali pada bulan Ramadhan. Dan aku juga tidak pernah melihat baginda berpuasa sunat dalam sebulan yang lebih banyak daripada puasanya di bulan syaaban.”

Dari hadis di atas dapatlah difahami bahawa ini menunjukkan kelebihan bulan Syaaban dari bulan-bulan yang lain dari segi pemilihan bulan untuk beramal ibadat selain dari bulan Ramadhan.

Selain dari itu, Rasulullah SAW pernah mengumpamakan keutamaan bulan ini dengan keutamaan diri Baginda sendiri ke atas nabi-nabi yang lain. Sabda Baginda yang maksudnya :

"Keutamaan bulan Syaaban ke atas bulan-bulan yang lain adalah seperti keutamaan saya di atas semua nabi-nabi yang lain, sedangkan keutamaan bulan Ramadhan ke atas semua bulan yang lain adalah seperti keutamaan Allah Taala ke atas makhluk-Nya."

Amalan-amalan di bulan Syaaban

Di antara amalan-amalan yang digalakkan pada bulan Syaaban adalah :

1. Memperbanyakkan puasa sunat

Sebagaimana yang telah dijelaskan terdahulu bahawa RAsulullah SAW lebih gemar untuk berpuasa sunat dalam bulan Syaaban berbanding dengan bulan-bulan yang lain. Justeru itu adalah patut bagi kita selaku umat Baginda mencontohinya dalam memperbanyakkan puasa sunat bagi menyemarak dan mengagungkan bulan Syaaban ini.

Di dalam kitab Durratun Nasihin ada menyebut sebuah hadis yang menyatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya :

"Barangsiapa berpuasa tiga hari pada permulaan Syaaban dan tiga hari pada pertengahan Syaaban dan tiga hari pada akhir Syaaban, maka Allah Taala mencatat untuknya pahala seperti pahala tujuh puluh nabi dan seperti orang-orang yang beribadat kepada Allah Taala selama tujuh puluh tahun dan apabila dia mati pada tahun itu maka dia seperti orang yang mati syahid."

2. Memperbanyak doa, zikir dan membaca selawat kepada Rasulullah SAW.

Sabda Rasulullah SAW : "Barangsiapa yang mengagunkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah, taat kepada-Nya serta menahan diri dari perbuatan maksiat, maka Allah Taala mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam tahun itu dari segala macam bencana dan penyakit." (Dipetik dari kitab Zubdatul Wa'izhin)

3. Bertaubat

Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili Radiallahuanhu, dia berkata : Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : "Manakala masuk bulan Syaaban, sukacitalah dirimu dan perbaiki niatmu."

Sebahagian ahli hikmah menyatakan bahawa sesungguhnya bulan Rejab adalah kesempatan untuk meminta ampun dari segala dosa, pada bulan Syaaban adalah kesempatan untuk memperbaiki diri dari segala macam cela dan pada bulan Ramadhan adalah masa untuk menerangkan hati dan jiwa.

Malam Nisfu Syaaban

Malam 15 Syaaban atau lebih dikenali sebagai malam Nisfu Syaaban adalah satu malam yang sunat dirayakan dalam syariat Islam kerana ia merupakan malam yang paling mustajab dan penuh rahmat.

Malam nisfu Syaaban ini sayugialah kita hidupkan dengan membaca Surah Yaasiin tiga kali selepas sembahyan fardhu Maghrib. Dan setiap kali lepas membaca Yaasiin akan dibaca doa. Pada bacaan Yaasiin pertama diniatkan dengan memohon panjang umur, pada bacaan kali kedua diniatkan dengan memohon agar dijauhkan dari bala dan pada bacaan ketiga diniatkan memohon murah rezeki yang halal. Cara lain ialah menghidupkan malam nisfu Syaaban dengan berhimpun membaca zikir dan Al Quran.

Doa Malam Nisfu Syaaban.


http://www.geocities.com/CollegePark/Classroom/7362/dmns.gif

Ertinya : Allahumma Ya Allah Ya Tuhan yang empunya kurniaan, dan tiada siapa mengurniakan kepada-Nya, ya Tuhan yang empunya kemuliaan dan kebesaran, ya Tuhan yang empunya kurniaan, tiada Tuhan yang disembah dengan sebenar-benarnya dalam wujud ini melainkan Tuhan hamba sahaja, tempat sandaran hamba-hamba Tuhan yang memohon perlindungan, dan tempat perlindungan hamba-hamba Tuhan, yang mohon keselamatan, dan tempat keselamatan hamba-hamba Tuhan yang di dalam ketakutan. Kiranya Tuhan hamba telah ada menulis akan hamba di sisi Tuhan hamba dalam Loh Mahfudz, akan seorang yang celaka, maka hamba mohon akan hapuskan daripada hamba nama kecelakaan itu, dan mohon tetapkan hamba di sisi Tuhan hamba akan seorang yang berbahagia. Dan kiranya Tuhan hamba telah ada menulis akan hamba di sisi Tuhan hamba dalam Loh Mahfudz akan seorang yang ditegah dari kebajikan, dan seorang yang disempitkan rezeki hamba, maka hamba mohon hapuskan tegahan itu daripada hamba, dan mudahkan rezeki hamba, dan hamba mohon tetapkan hamba di sisi Tuhan hamba, akan seorang yang berbahagia dan seorang yang ditaufikkan dengan kebajikan kerana bahawasanya Tuhan hamba telah berfirman dalam kitab yang telah Tuhan hamba turunkan (Al Quran) maksudnya : "Allah Taala menghapuskan apa yang Dia hendak hapuskan, dan Dia tetapkan apa yang Dia hendak tetapkan dalam suatu kitab dan di sisinya Loh Mahfudz."
sumber:islam.gov.my

Betulkah,amalan membaca Yassin3x pada malam Nisfu Syaaban,bida'ah?dan tiada nas yang menyokongnya,Adakah,amalan Nisfu Syaaban ini hanya adat Melayu dan ia bukan peritiwa yang disyaratkan?









Saturday, August 9

KISAH FATIMAH-AZ-ZAHRAH

Aku mahu tinggalkan dunia dalam sujudku

SUATU malam ketika aku sedang nyenyak tidur tiba-tiba aku melihat seolah-olah ayahanda menjelma di hadapanku. Perasaan kasih pada ayahanda tidak dapat ditahan-tahankan lagi, lalu aku berteriak: "Ayah... sudah lama tiada berita dari langit sejak ayahanda tiada!"
Waktu itu aku terlalu rindu setelah beberapa hari ayahanda wafat. Ketika aku sedang memanggil-manggil ayahanda, muncul pula para malaikat bersaf-saf lantas menarik tanganku, membawa aku naik ke langit.

Apabila aku mendongak temampaklah istana-istana indah yang dikelilingi taman-taman pawana serta anak-anak sungai mengalir saujana mata memandang.
Keindahan istana demi istana dan taman demi taman berjajaran di hadapan mata begitu mengasyikkan. Dari celahan pintu-pintu istana tersebut menjelmalah para bidadari seolah-olah patung bernyawa yang sangat jelita, sentiasa tersenyum dan bergelak ketawa. Bidadari itu berkata kepadaku: "Selamat datang wahai makhluk yang diciptakan syurga untuknya, dan kerana ayahanda kamu, kami diciptakan..."
Malaikat itu terus membawa aku naik ke langit seterusnya sehingga memasuki sebuah tempat yang dipenuhi istana-istana yang lebih indah daripada sebelumnya. Cahayanya bergemerlapan.
Dalam setiap istana itu terdapat rumah-rumah berisi pelbagai perhiasan indah yang belum pernah dilihat mata, tidak terdengar di telinga dan tidak pernah tersirat di hati. Penghuni istana-istana ini sentiasa bergembira, bergelak ketawa dan ceria. Di istana itu terdapat pelbagai kain sutera nipis dan tebal. Juga terdapat selimut-selimut daripada sutera dengan pelbagai warna dan corak.
Di atas rak-rak kelihatan pelbagai jenis gelas diperbuat daripada emas dan perak yang sungguh menawan. Pelbagai jenis hidangan makanan, buah-buahan serta air minuman yang lazat dan enak tersedia untuk dimakan. Pemandangan di taman-taman pula sungguh memukau dengan aliran sungai yang warnanya lebih putih daripada susu, rasanya lebih manis daripada madu dan baunya lebih semerbak daripada kesturi.
Aku yang kehairanan dan takjub lantas bertanya: "Untuk siapakah tempat-tempat indah sebegini dicipta? Apa nama sungai-sungai yang harum mewangi ini?"
Malaikat-malaikat itu menjawab:
"Tempat ini adalah Firdaus, tempat paling tinggi dan tiada lagi syurga di atasnya. Syurga Firdaus ini khas untuk singgahsana ayahandamu, semua rasul, nabi, para syuhada dan syiddiqun yang dicintai Allah. Sungai ini bernama al-Kautsar yang telah Allah janjikan kepada ayahandamu."
Aku bertanya lagi: "Di mana ayahandaku?"
Malaikat-malaikat menjawab: "Sebentar lagi ayahandamu akan datang menjemputmu!"
Tidak lama kemudian aku ternampak istana-istana yang sangat putih dan permaidani yang tersangat indah. Tiba-tiba aku sudah berada di atas permaidani yang terbentang di atas singgahsana. Aku ternampak ayahandaku sedang berehat di atas singgahsana tersebut dikelilingi sekelompok orang yang tidak dikenali. Ayahanda menarik tanganku dan mencium dahiku berkali-kali.
Ayahanda berkata: "Selamat datang wahai puteriku!"
Lalu ayahanda meletakkan aku di atas pangkuannya dan berkata lagi:
"Wahai puteriku, tidakkah engkau lihat apa yang telah dijanjikan Allah kepadamu dan yang akan engkau perolehi?"
Ayahanda menunjukkan istana-istana yang disaluti bermacam-macam hiasan yang indah menawan serta berkilau-kilauan, saujana mata memandang. Ayahanda berkata: "Inilah tempat tinggalmu, kediaman suamimu, kedua-dua anakmu serta orang-orang yang mencintaimu dan mencintai mereka. Bergembiralah... engkau akan mengikut ayahanda datang ke sini beberapa hari lagi..."
Aku berkata: "Kalau begitu senanglah hatiku dan bertambah rindu pada ayahanda."
Selepas berjumpa beberapa ketika dengan ayahanda, aku terjaga. Tubuhku menggigil dan terasa takut yang amat sangat. Aku masih teringat-ingat bisikan ayahanda. Aku akan mengikut langkah ayahanda beberapa hari lagi. Aku masih ingat ayahanda berkata perkara yang sama sebelum wafat. Ayahanda pernah membisikkan bahawa akulah orang pertama yang menyahut panggilan Ilahi selepasnya.
Sejak hari ayahanda wafat lagi aku selalu menangis dan bersedih. Perasaan sedih makin terasa selepas bermimpi bertemu ayahanda. Aku tahu tidak lama
lagi aku akan meninggalkan dunia fana ini untuk bersama ayahanda tercinta di akhirat yang kekal, aman dan sentosa.
Aku menceritakan mimpi tersebut pada suamiku dan juga pembantuku Asma binti Umays. Aku beritahu saat ajal hampir tiba. Asma menunjukkan pelepah kurma basah untuk membuat usungan seperti yang dilihat dibuat di Habshah.
Aku tersenyum apabila melihat keranda itu. Aku berwasiat supaya jenazahku nanti dikebumikan pada malam hari agar tiada seorang pun yang marah apabila melihat jenazahku. Aku juga meminta suamiku supaya menikahi Umamah, saudara perempuanku. Umamah menyayangi anakku seperti aku menyayangi mereka.
Setelah merasa saat ajal hampir tiba aku membawa dua orang anakku menziarah makam ayahanda. Tubuhku terasa sangat lemah untuk memijak. Tapi aku gagahi juga untuk bersembahyang dua rakaat antara mimbar dan makam ayahanda.
Tidak lama lagi jasadku akan berpisah dengan roh. Aku akan meninggalkan dua puteraku. Lalu aku peluk dan cium kedua-duanya bertubi-tubi. Sayang, ibumu terpaksa pergi dulu...
Selamat tinggal sayangku, puteraku dan suami tercinta. Biarlah aku menghadap Ilahi tanpa tangisan sesiapa. Aku tidak sanggup melihat tangisan puteraku dan suamiku. Biarlah mereka berada di sisi makam ayahanda dan suamiku bersembahyang. Kalau boleh aku mahu tinggalkan dunia ini dalam bersujud pada Ilahi.
Aku terus meninggalkan dua puteraku dan membiarkan suamiku bersembahyang di masjid. Aku mengambil ramuan hanuth, sejenis pengawet mayat yang ayahandaku biasa gunakan. Aku siramkan air ramuan itu ke seluruh tubuhku. Kemudian aku memakai kain sisa kapan ayahandaku. Selepas itu sekali lagi aku memanggil Asma binti Umays yang sentiasa mengurus dan merawatku.
Pada Asma aku berpesan, "Wahai Asma, perhatikanlah aku. Sekarang aku hendak masuk ke rumah membaringkan tubuhku sekejap. Jika aku tidak keluar, panggillah aku tiga kali dan aku akan menjawab panggilanmu. Tetapi jika aku tidak menjawab, ketahuilah aku telah mengikut jejak langkah ayahandaku!"

Setelah sejam berlalu, Asma memanggil-manggil nama wanita itu tetapi tiada sebarang jawapan. Ketika penjaga itu masuk, dia terkejut apabila melihat wanita kurus cengkung itu meninggal dunia dalam sujudnya. Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun...

Tuesday, July 29

Where can I find this book? and I wish my library would get this book.

http://4.bp.blogspot.com/_GIGe3rW4c7o/SFEYVRX39TI/AAAAAAAABAM/jDqxsyetFuY/s320/pincushions.jpg

Wednesday, July 2

WHAT A RELIEVED !!!!!

phew....what a relieved !!!EURO ...OVER !!!tak perlu lagi bersengkang mata..anyway Mak Teh sedih gak sebab fav. team Mak Teh wasn't the champion...but my boys were terribly happy I guess selepas Italy [their fav. team ] terkeluar..at least it was a consolation..their other fav. team ..CHAMPION!!!!opps..kena sign off sebentar..ada tetamu mai pulak dah..see ya..later..I hope~

Sunday, June 15

SELAMAT HARI BAPA,PAPA


Selamat Hari Bapa , papa ~dari pappoo , Ewann ,Ajeem , Emo , Ab n mama...You are the greatest..ada hadiah menanti tau...projek sekali sekala.v7:snow15: